Waarom moet jij zo heen en weer?

print

 

De meeste jongeren hebben geen echt probleem met de verblijfsregeling (ze hebben meer last van kwaadspreken). Toch wordt er gesakkerd over het heen en weer gaan.

 

Heb jij een hoofdverblijf bij je moeder en ga je regelmatig naar je vader? Vind je wonen bij je moeder een plicht? Ik moet bij mijn moeder wonen. Vind je de tijd bij je vader een gunst? Vader mag blij zijn dat ik elk weekend naar hem ga. Of heb je verblijfsco-ouderschap en moet je elke week je valies maken?

 

Waar komt jouw verblijfsregeling eigenlijk vandaan? Als je niet begrijpt hoe de regeling er gekomen is, vraag het aan je ouders. Luister goed wat ze antwoorden en zet je kritische bril op. Probeer je ouders te begrijpen en probeer ervoor te zorgen dat zij jou begrijpen.

 

De meeste ouders beslissen zelf (en niet een rechter) over de verblijfsregeling van hun kind. Als de ouders beiden van in het begin dezelfde regeling verkiezen is de beslissing snel genomen. Als de ouders andere voorkeuren hebben is het veel moeilijker om samen te beslissen. Ouders onderhandelen soms lange tijd over de regeling. Vele ouders maken er ook ruzie over. Na veel misverstanden en gepalaver vinden de meeste ouders uiteindelijk wel een akkoord.

 

Vraag je ouders waarom zij voor jouw verblijfsregeling hebben gekozen. Misschien werkt je vader in ploegen. En dan ben je daarom bij hem op de dagen dat hij niet moet werken. Vele ouders vinden het goed dat moeder meer tijd voor de kinderen zorgt dan vader. Dan woon je meer bij je moeder dan bij je vader. Of misschien is het nieuwe appartement van je papa te klein om lange tijd met veel samen te wonen. En ben je daarom enkel voor korte tijd in de woning van je papa. Is het bij jou omgekeerd? Woon je meer bij papa dan bij mama? Waarom? Misschien woont je vader dichter bij je school of heeft hij meer tijd om je huiswerk na te kijken. Misschien heeft je moeder nu een hele drukke job en vertrouwt ze je vader. Of er is een andere reden...

 

Alle verblijfsregelingen zijn mogelijk. Eenmaal de regeling beslist is, is het nodig dat iedereen de regeling aanvaardt. En iedereen moet zijn best doen om ervoor te zorgen dat de regeling goed loopt.

 

De meeste jongeren vinden het geruststellend dat de regeling later kan veranderen, als de omstandigheden veranderen, als de relaties veranderen, als hun ouders of zijzelf veranderen. Vraag je ouders om af en toe te evalueren. Wat loopt goed? Wat loopt minder goed? Dan kan de regeling tijdig bijgestuurd worden.