Wat voel je?

print

 

Jongeren zijn verdrietig en boos als hun ouders uiteengaan. Je kan droevig zijn en dan opeens kwaad. Soms ben je triest en ben je óók kwaad. Tegelijkertijd! Jij hebt tenslotte niet om die scheiding gevraagd. Zij doen jou wat aan met hun scheiding.

Je kan voelen dat je boos bent op de ouder die verhuist. Als je moeder of vader heel verdrietig is dan word jij ook verdrietig, of kwaad. Het is niet erg om verdrietig of kwaad te zijn. Onthoud vooral dat er geen goede of slechte gevoelens zijn.

 

Jij bent niet lastig. De scheiding is lastig.

 

Misschien maakt de scheiding je extra wild en cool. Of net niet. Of van buiten niet maar van binnen des te meer. Dingen zijn niet altijd zegbaar. Je kan je verward voelen. Je piekert. Je moet aan van alles denken. Je maakt je zorgen. Wanneer zie ik mijn vader terug? Wie brengt er mij op tijd naar school? Zal ik nog elke week kunnen voetballen? Heb ik nog genoeg beltijd? Waar zal ik mijn verjaardag vieren? Wat gebeurt er met mijn kamer als ik er niet ben? Wat moet ik mijn vrienden vertellen en wat zullen zij denken? Zo zijn er duizend vragen in je hoofd.

 

Misschien ben je bang. Wat gaat er met mij gebeuren? Je kan weemoed hebben omdat het oude vertrouwde weg is. Je kan je schuldig voelen. Heb ik iets verkeerd gedaan? Mag ik mij wel opgelucht voelen nu ik niet meer in die ruzies zit? Je bent prikkelbaar en pissig met je vrienden. Je bent misschien een tijdje down. Je hebt in niks zin. Of je wordt op ongepaste momenten heel sentimenteel (heel vervelend is dat). Je kan erg overstuur zijn als je een ouder hoort wenen. Misschien mis je de ouder die niet bij jou is ook al zie je hem of haar elke week. Gewone dingen vind je 'onredelijk' rottig (natuurlijk heb jij je redenen maar de mensen begrijpen ze niet). Misschien heb je heimwee naar de gezellige familiefeesten van vroeger. Je kan voelen dat je een ouder verdriet doet als je het leuk vindt bij de andere ouder. Misschien hoop je dat je ouders terug gaan samenwonen...

 

Het kan voelen alsof je moet kiezen voor de ene ouder tegen de andere ouder.

Dat is moeilijk want je wil goed doen voor mama én voor papa.