Twee advocaten onderhandelen

print

 

Soms is er door de scheiding zoveel verdriet en kwaadheid dat je ouders niet naar elkaar kunnen luisteren. Dan is zelf onderhandelen een onmogelijke opdracht.

Dan kunnen twee advocaten in hun plaats naar elkaar luisteren en onderhandelen.

Je moeder gaat naar een advocaat. Je vader gaat naar een andere advocaat.

 

De ene advocaat vertelt je moeder wat moet geregeld worden over jou, en wat allemaal mogelijke regelingen zijn. De andere advocaat vertelt dat ook aan je vader. Je moeder vertelt haar advocaat wat zij wil. Je vader vertelt zijn advocaat wat hij wil. Zeg je ouders wat jij belangrijk vindt. Dan tel jij ook mee.

 

De ene advocaat geeft je moeder goede raad. De andere advocaat geeft goede raad aan je vader. De advocaten zoeken samen met je ouders een goede regeling.

De twee advocaten onderhandelen met elkaar, soms in aanwezigheid van je beide ouders. Zij zoeken een regeling die aanvaard wordt door je moeder en door je vader.

 

Als zij een akkoord hebben gevonden dat je beide ouders aanvaarden, schrijven de advocaten de afspraken op in een overeenkomst. Je ouders kunnen de overeenkomst aan een rechter geven. De rechter verandert niets. Hij is tevreden dat je ouders zelf hebben beslist, en dat hij niet moet beslissen. De rechter maakt van de overeenkomst een vonnis. Dan moet iedereen doen wat in het vonnis staat.

 

Het kan dat je ouders met maar één advocaat werken. Die advocaat is de advocaat van één ouder. De advocaat luistert ook naar de andere ouder en zoekt een akkoord dat je twee ouders kunnen aanvaarden. Die ene advocaat is géén advocaat-bemiddelaar. Hoe verwarrend!