Als ouders ruziemaken ... een hoofdstuk apart

print

 

Als ouders samenwonen en ruziemaken dan hebben jongeren daar last van. Ook als de ouders apart wonen en ruziemaken, is dat moeilijk voor jongeren. Jongeren hebben last van de conflicten tussen hun ouders. Of ouders samenwonen of apart wonen speelt daarin geen rol. Sommige ouders kibbelen heel veel, ook ouders die samenwonen en blijven samenwonen.

 

Fel discussiëren is iets anders dan ruzie maken. Je kent wel het verschil. Een - al dan niet interessante - discussie tussen je ouders is niet hetzelfde als pijnlijke spanningen tussen je ouders.

 

Echte ruzie kan met luid roepen zijn. Maar ook zonder iets te zeggen voel je het wel. Het is niet omdat ouders veel ruziemaken dat ze daarom zullen uiteengaan. Het is ook niet zo dat alle ouders die uiteengaan ruziemaken. Sommige ouders maken geen ruzie, anderen wel. Soms raken ruzies opgelost, soms niet.

 

Je kan echt in de war zijn als je je ouders hoort ruziemaken. Daar kun je helemaal overstuur van raken. Zeker als de ruzies over jou gaan en blijven aanslepen, zit je ermee. Als je er heel veel last van hebt, dan moet je altijd aan hetzelfde denken. Dan kan je niet slapen en dan heb je nachtmerries. Je wordt kwaad om de kleinste dingen. Je kan niet meer opletten in de les en je krijgt slechte evaluaties. Wat doen?