Meetellen

print

 

Meetellen is niet hetzelfde als beslissen. Je ouders beslissen. Of de rechter beslist.

 

Jij telt mee. Als je meetelt, dan hoor je bij je gezin (of bij je familie, hangt ervan af hoe je het bekijkt). Dat voelt goed.

 

Je ouders zijn van alles aan het regelen. Jij hebt ook iets te zeggen. En je wil iets zeggen. En je kan ook iets zeggen. Je kan niet mee beslissen of je ouders scheiden of niet, of ze samenwonen of apart wonen. Een scheiding is iets dat je ouders je aandoen. Maar je kan wel meetellen in hoe je verhuizen geregeld worden. Zeg je ouders wat je belangrijk vindt en wat je prettig en niet prettig vindt. En vooral: kijk goed wat ze ermee doen. Hebben ze aandacht? Merken ze dat je iets belangrijks zegt of wil zeggen?

 

Vragen je ouders zelf jouw gedacht over de reorganisatie van je gezin? Zo tonen ze dat ze met jou rekening houden. Jongeren vinden het cool als hun ouders hen vragen wat zij belangrijk vinden. Toch zeggen ze dan niet altijd veel. Ze weten niet goed hoe ze hun gedacht kunnen zeggen zonder de indruk te geven dat ze kiezen voor hun mama of voor hun papa. Ze willen niet kiezen voor mama of voor papa. Of misschien weten ze hoe moeilijk het is om een regeling te maken die iedereen goed vindt. Ze vertrouwen erop dat hun ouders wel een goede beslissing zullen nemen. Maar ze zijn toch blij als hun ouders hun gedacht vragen. En als ze aandachtig luisteren zonder kwaad te worden.

 

Wat wil jij je ouders zeggen? Als je voorzichtig wil zijn (daar heb je redenen voor) en als je liever niet met je mond vol tanden staat, ga dan niet onvoorbereid te werk.

Ga voor je pc zitten en bedenk de meest persoonlijke, doortastende, originele mededelingen aller tijden. Je kan ook gewoon lui zijn en uit de voorbeeldlijsten onthouden wat bij jou aanslaat. En nadien in actie schieten.