Waarom scheiden jouw ouders?

print

 

Jongeren zijn erg kritisch en geven hun ene ouder vaak meer gelijk dan hun andere. 'Mama is een zeur, ik begrijp papa dat hij wegging.' Of 'Papa heeft een vriendin, ik begrijp mama dat ze wil dat papa weggaat.' Is het zo eenvoudig?

 

Soms ligt een scheiding in het verlengde van vele ruzies en ongelukkige periodes.

Dan is de reden duidelijk.

 

Soms lijkt het of een scheiding onaangekondigd uit de lucht valt. Als alles koek en ei leek dan is het moeilijk te begrijpen waarom je ouders uiteengaan. Misschien is het voor je ouders ook niet zo duidelijk en kunnen ze je moeilijk antwoorden als je vraagt 'Waarom?'

 

Welke uitleg geven je ouders aan jou? Het is gemakkelijk als je ouders allebei dezelfde uitleg geven zonder elkaar te beschuldigen. Een uitleg die jij herkent.

Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze veel voor elkaar gedaan hebben maar dat ze niet bij elkaar pasten. Ze vinden andere dingen leuk. Met zo'n echte uitleg kom je niet onder druk om partij te trekken. Zo'n uitleg kan je ook gemakkelijk aan je vrienden en vriendinnen vertellen.

 

Geeft je moeder een andere uitleg dan je vader? Dat kan verwarrend zijn maar het mag wel. Het is normaal dat je vader er anders over denkt dan je moeder. Er zijn vele manieren van kijken. Verschil bestaat en mag er zijn.

 

Misschien bewaken je ouders hun privacy. Dan vertellen ze je niets wat je volgens hen niet hoeft te weten. Stel zelf ook geen vragen over dingen die je eigenlijk liever niet wil weten. Wat zijn hun zaken en wat zijn jouw zaken? Maak duidelijk wat je wel en wat je niet wil weten.

 

Als een ouder je allerlei lelijke dingen over de andere ouder wil vertellen die je niet wil horen, zeg dan dat het je kwetst om dat te aanhoren. Vraag dan dat niet te doen. Scheidende partners maken elkaar dikwijls zwart. Doe je oren toe. Meestal gaat die periode voorbij.

 

Als ouders heel moe zijn dan kunnen ze ongedurig zijn en jou ook de schuld geven. Natuurlijk ben jij niet altijd een engel. Maar jij bent niet de reden waarom je ouders scheiden. Je hebt geen schuld aan de scheiding. Het is niet jouw schuld. En je moet je ouders niet terug samen brengen door extra je best te doen. Het is ook niet jouw schuld als een ouder zegt of roept dat hij of zij je (een tijdje) niet meer wil zien. De scheiding is lastig. Het is niet zo eenvoudig.

 

Er zijn dingen die je pas jaren na de scheiding snapt. Sommige dingen zal je misschien nooit snappen. Waarom hebben mijn ouders tegen elkaar gelogen? Waarom zijn mijn ouders ooit op elkaar verliefd geworden? Sommige vragen blijven onbeantwoord