Vragen stellen

print

 

Als je weet wat er in je gezin gebeurt en waarom, hoor je bij je gezin. Dat is een goed gevoel. Als je twee huizen hebt dan is het ingewikkelder dan als je één huis hebt. Dan moet je meer vragen stellen. Stel veel vragen aan je ouders. Dan weet je waarom er zoveel verandert.

 

Jongeren willen weten waarom hun ouders uiteengaan. Er zijn vele redenen om niet meer samen te wonen. Ze zijn allemaal waar. Behalve één. Jongeren denken soms dat het hun schuld is dat hun ouders scheiden. Dat kan natuurlijk niet. Jongeren bezorgen ouders wel eens last (soms veel last, maar je weet wel dat dat normaal is) maar kunnen niet de schuld zijn van een scheiding tussen partners.

 

Als je weet waarom je ouders scheiden pieker je daar minder over. Vraag je ouders waarom zij scheiden. Vele ouders vinden het moeilijk om hun kinderen te vertellen waarom zij uit elkaar gaan. Vraag toch door tot je een verhelderend antwoord krijgt.

 

Zorg ervoor dat je een uitleg krijgt waar je mee verder kunt. Een uitleg die voldoet voor jezelf en die je - al dan niet volledig - aan vrienden kunt vertellen (vrienden of vriendinnen hoeven niet alles te weten). Een korte, heldere, eenvoudige verklaring in algemene woorden is goed. Ook een lange uitleg die bijzondere gebeurtenissen voor jou verheldert, is goed. Vraag geen details die jouw zaken niet zijn. Als je mama of papa dingen wil vertellen die jou niet aangaan, zeg dan dat je hun zaken liever niet wil weten.

 

Stel je ouders ook vragen over je verblijfsregeling. Dan weet je waarom je zo heen en weer moet verhuizen. Kinderen wisselen op allerlei manieren van huis. Er is geen vaste regel. Soms gaan ze zó heen en weer dat ze evenveel tijd doorbrengen bij elke ouder. Meestal zijn ze meer bij mama dan bij papa. Enkele kinderen moeten niet wisselen van huis omdat hun ouders wisselen van huis. Dat kan ook. Eigenlijk zijn alle regelingen mogelijk.

 

Sommige jongeren zien het wel zitten, hun regeling. Voor anderen is het sakkeren van het ene huis naar het andere, toch in het begin. Met de tijd worden ze de regeling meestal gewoon. Je kan de regeling beter aanvaarden als je weet hoe die regeling er is gekomen.