Erover spreken met

print

 

Spreek over wat je bezig houdt. Dat doet deugd. Je voelt je minder alleen. Je piekert minder.

 

De meeste jongeren willen vooral met hun ouders praten. Soms zijn ouders zo overstuur dat ze niet kunnen luisteren. Dan merk je dat erover spreken het nog erger maakt. Spreek dan met een vriend of vriendin, of met de mama of de papa van een vriend of vriendin. Of met iemand anders die begrijpt dat je last hebt van de scheiding. Als er niemand in je buurt is waarmee je kan praten, kan je telefoneren naar iemand van je familie die je graag ziet. Is er iemand bij wie je je verdriet kwijt kunt?

 

Als je niemand vindt die je kent en die je vertrouwt, bel dan naar 102 van de kindertelefoon www.kjt.org. Dan kan je spreken zonder dat iemand verder zegt wat je vertelt.

 

Als een rechter beslist over je verblijfsregeling, kun je - als je dat wil - je bekommernissen en je mening zeggen aan die rechter. (De meeste ouders beslissen zelf over de verblijfsregeling van hun kind, niet een rechter.)

 

Op sommige momenten wil je niet dat iemand er met jou over spreekt, geen volwassene en geen vriend. Je wil dat iedereen je gerust laat. Dan wil je gewoon muziek beluisteren, wat hangen, rommelen of ongestoord huilen zonder dat iemand je vraagt waarom. Je kan er nadien over spreken.

 

Met wie zou je willen spreken?